Matkalaukut

Matkalaukku on iso ja hinnakas hankinta, jonka tulisi kestää vuosia kovassa käytössä. Hyvä matkalaukku on kevyt ja näppärä liikutella, kestävä ja helppohoitoinen. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä sopivan matkalaukun ostamiseen internetistä.

Matkalaukun valinta

1. Käyttötarkoitus: Käytetäänkö samaa laukkua lyhyillä viikonloppu- ja pitkillä kaukomatkoilla? Monenko henkilön tavarat laukkuun on mahduttava? Laukun koko ja tilavuus eivät vielä kerro kaikkea, vaan huomiota kannattaa kiinnittää myös painoon. Kevyttä laukkua on helpompi käsitellä, ja mukaan saa otettua lentoyhtiöiden painorajoitusten puitteissa suhteessa enemmän tavaraa.

2. Malli: Matkalaukkuja valmistetaan sekä vaaka- että pystysuorina malleina. Perinteinen vaakasuora malli on leveä, mutta matala, pystysuora malli korkea ja kapea. Trolley-mallisessa matkalaukussa on kaksi pyörää ja vetoaisa, spinner-mallisessa laukussa pyöriä taasen on neljä. Pyörät helpottavat liikuttelua, mutta kaksipyöräistä laukkua on helpompi vetää epätasaisella alustalla kuin nelipyöräistä.

3. Materiaali: Pehmeät tekstiililaukut eivät naarmuunnu, ovat kevyitä ja antavat periksi. Useimmiten ulkopuolella on tilaa lisääviä taskuja. Ne kestävät kuitenkin huonommin kulutusta ja likaantuvat helposti. Kovia matkalaukkuja valmistetaan sekä kevyestä alumiinista että joustavasta valumuovista. Ne suojaavat tekstiililaukkua paremmin matkatavaroita ja ovat kestävämpiä. Kova matkalaukku kuitenkin naarmuuntuu ja kolhiintuu nopeasti.

4. Muut ominaisuudet: On hyvä muistaa, että myös perässävedettävää matkalaukkua joutuu nostelemaan ja kantamaan esimerkiksi portaissa. Kantokahvoja tulisi olla mieluiten kaksi, yksi päällä ja yksi sivulla. Millainen matkalaukku on sisältä? Erilaiset henkselit, taskut, lokerot ja välilevyt helpottavat pakkaamista ja järjestyksen ylläpitoa. Miten matkalaukku suljetaan? Joissakin vetoketjullisissa malleissa vetoketjut saa kiinnitettyä yhteen erillisellä lukolla. Joihinkin malleihin kuuluu taasen ulkopuolelle kiinnitettävä matkalaukkuvyö, joka pitää laukun kiinni, mikäli sulkemismekanismi pettää.